A Szcientológia önkéntes lelkészek helyszíni tudósítása a Haiti katasztrófakezelő csapat munkájáról

Amikor Elena, a Szcientológia Egyház önkéntes lelkésze, a Tampai Szcientológia Egyház munkatársa megtudta, hogy a Szcientológia Egyház charterrepülőt szervezett, hogy orvosi felszereléseket, orvosokat, ápolókat és önkéntes segítséget vigyen Haitire, felhívta nővérét, Michaelát, és mindkettejüknek lefoglalt egy helyet a január 16-i gépre.

Öt nappal azt követően érkeztek meg Haitire, hogy a 7,0-s erősségű földrengés elpusztította Port-au-Prince nagy részét. Az orvosi felszereléssel teli repülő több mint 100 orvost, ápolót és mentőst szállított Haitire – akik biztosítják a sürgősen szükséges segítséget –, valamint a Szcientológia önkéntes lelkészeket, akik segítik az egészségügyi személyzet munkáját.

Megérkezésük után azonnal munkához láttak – az önkéntes lelkészek a katonákkal együtt kirakodták az orvosi felszereléseket. Három órakor mentek aludni, de hajnalban már újra fenn voltak, hogy munkához lássanak a port-au-prince-i kórházban.

A kórház épülete olyan károkat szenvedett a földrengéstől, hogy a pácienseket ki kellett vinni a fűre és a járdára. A legalapvetőbb felszerelések, ellátmányok és adminisztrációs támogatás hiányában, az orvosok csak a legnagyobb nehézségek árán tudtak az életek mentésével foglalkozni.

Elena és csapata a sürgősségi egységhez lettek kijelölve. Nem számított, mit kértek tőlük, minden szükséges segítséget biztosítottak, hogy az orvosok és ápolók életeket tudjanak menteni.

A legfontosabb feladat a betegek etetése volt – a földrengést követő káoszban voltak olyan betegek, akik 3-4 napja nem ettek. A következő az volt, hogy segítsenek a betegeket felkészíteni a műtétekhez. Mivel az orvosok folyamatosan műtöttek, voltak betegek, akik nem tudták megkapni a szükséges műtéteket, mivel röntgenezni kellett volna őket, ezért az önkéntesek átszervezték a helyet, és felgyorsították a folyamatot, elvégezték a szükséges röntgeneket, hogy az orvosok műteni tudjanak.

Mivel az orvosok embert próbáló 12 órás műszakokban dolgoztak, és nem volt személyzet, aki éjszaka dolgozott volna, ezért Elenáék megszervezték az éjszakai műszakot, hogy a betegeket folyamatosan el lehessen látni.

„Soha nem éreztem még magam ennyire büszkének, mint Haitin Szcientológia önkéntes lelkészként – mondta Elena. „Tényleg lehetett számítani a csapatunkra. Nagyobb dolgokat tettünk, mint amiről valaha is gondoltuk volna, hogy lehetséges megtenni, és egyetlen cél lebegett a szemünk előtt: segíteni ennek az országnak.