Az oroszországi Szcientológia önkéntes lelkész túra befejezi 30 000 kilométeres, 4 éves útját

Oroszországi Szcientológia önkéntes lelkészek egy 10 időzónán átnyúló utazást fejeznek be, amelynek során a Transzszibériai Vasút mentén több ezer embernek segítettek.
Az orosz Szcientológia önkéntes lelkészek egy csapata befejezte 10 időzónán átívelő 30 000 kilométeres útját, amely 4 évvel ezelőtt Moszkvában kezdődött. 2006 augusztusa óta ezek az önkéntesek bejárták a transzszibériai vasútvonal teljes hosszát, és kb. 8000 embernek tartottak előadásokat, szemináriumokat és tanfolyamokat a kommunikációról, a tanulási technológiáról, a konfliktusmegoldásról, a házasság megmentéséről, a gyermeknevelésről és A Szcientológia kézikönyve még 14 témaköréről. Minden egyes helyszínen önkéntes lelkészeket képeztek és csoportokat hoztak létre, hogy azok továbbra is segítséget nyújtsanak a közösségeiknek.

2006. augusztus 1-jén a Szcientológia önkéntes lelkészek 20 fős csapata a moszkvai Jaroszlavszkij pályaudvaron felszállt a Transzszibériai expresszre, és elindult 30 000 kilométeres, 10 időzónát átívelő útjára a csendes-óceáni kikötőváros, Vlagyivosztok felé. A nyári hónapokban felállították 300 négyzetméteres jellegzetes sárga sátrukat, amelyben szemináriumtermek, tanfolyamtermek, és az önkéntes lelkész programot bemutató kiállítás is található. A téli hónapokban, amikor a hőmérséklet hónapokig nem emelkedik a fagypont fölé, bérelt termekben nyújtották szolgálataikat.

A Transzszibériai Jóakarat Túra vezetője, Szergej Nyikitin ezt mondta: „Azért vagyunk itt, hogy hatékony segítséget nyújtsunk – ez a célunk. Mottónk az, hogy »Mindig lehet valamit tenni«, és ez nem csak a nagy katasztrófák és vészhelyzetek idején igaz, de a mindennapi életben is.”

Az önkéntes lelkészek kórházakban, árvaházakban, kormányhivatalokban, tűzoltóságokon, rehabilitációs központokban, veteránszövetségeknél, cégeknél, kluboknál és női csoportoknál tartottak előadásokat, szemináriumokat és tanfolyamokat a személyes segítségnyújtásról a következő városokban: Perm, Jekatyerinburg, Omszk, Novoszibirszk, Krasznojarszk, Zseleznogorszk, Ulan-Ude, Csita, Usszurijszk, Habarovszk és Vlagyivosztok.

Annak érdekében, hogy a tanfolyamok és a segítségnyújtás tovább folytatódjon az emberek között, az önkéntes lelkészek minden városban kiképeztek néhány helyi lakost, és segítettek nekik csoportot alakítani, hogy a segítség akkor is elérhető legyen, ha az utazó csoport már továbbment.

A Szcientológia alapítója, L. Ron Hubbard az 1970-es évek elején rohamosan terjedő bűnözésre és erőszakra válaszul hívta életre az önkéntes lelkész programot, hogy gyakorlati eszközöket biztosítson a megértés és a felebaráti szeretet megteremtéséhez. A program azóta már 200 000 önkéntes lelkészt számlál a világon, akik 185 katasztrófát követően segítettek, így többek között szeptember 11-e után a Ground Zerónál, a délkelet-ázsiai szökőárnál, a Katrina hurrikán után és Haitin.